Blogin merkitys ammattimielessä

Note: text in Finnish throughout

Tänään on (pitkästä aikaa) luvassa pieni pohdiskelu/asiapostaus, jonka aiheen juuresta sain kiinni pari viikkoa taaksepäin luettuani Bloglovin’ - uutiskirjeen kautta löytämääni postausta jonka otsikko kuului jotakuinkin näin: ’5 syytä, miksei Sinun tulisi lopettaa bloggaamista’. Artikkeli sai mielenkiintoni heräämään ja siinä olikin hyvin monta asia-pointtia merkattuna listaan. Siitä syntyi tämäkin postaus.



En tiedä miten paljon olen aikanaan blogini alkuperää täällä valoittanut näin yksityiskohtaisesti, mutta muistan ainakin jonkin postauksen yhteydessä maininneeni perustaneeni blogini aikanaan ammattimielessä. Jotkut, usein ne jotka tänä päivänä ylläpitävät niitä tunnetuimpia blogeja (tarkoittaen niitä joilla on eniten sivunavauksia ja lukijakuntaa statistiikkojen mukaan) ovat heitä, jotka aikanaan perustivat blogin ihan vain päiväkirjamielessä, sitä suuremmilla suunnitelmilla mitä tuleman pitää. He hyppäsivät blog wagonin kyytiin silloin, kun tämä ei vielä kulkenut nimikkeellä ammatin - tai elinkeinomuoto. Heidän tarinoihinsa olemmekin jo, varmaan ainakin suurin osa meistä, perehtyneet tai tarinat ovat tuttuja (aika klassinen tällainen on ruotsalaisbloggari Kenzan tarina, joka on bloggaillut jo huikeat 10 vuotta.) Vähemmän tosin puhutaan meistä ammatin puolesta bloggaavista, mutta meitäkin on, kuten allekirjoittanut.

Valehtelisin jos väittäisin, etteikö bloggaaminen ja blogin pitäminen olisi minua ammattimielessä aina auttanut. Se on tuonut minulle sekä yhteistyökumppaneita - että työpaikkoja siitä lähtien kun aloitin joka oli kesäaikaa 2011. Haluaisin siis tässä postauksessa, tehden siitä ehkä hitusen helpommin luettavan mielummin kuin essee - tyylisen, valoittaa vaikkapa niillä 5 kohdalla, miksi kannattaa bloggata ammattinsa puolesta ja vaikka työnhakumielessä ylläpitäen ammattimaista otetta ja tarkkaa aihepiiriä asiassa.


1) Erotut paremmin harmaasta massasta.

Se, että pystyt laittamaan blogisi osaksi CV:täsi, on yleensä pelkästään hyvä lisäys, painottaen siis jos blogisi aihe nyt on linkittynyt ammattiisi tai alaasi, jolle olet hakeutumassa. Muistan vieläkin ekan päiväni yliopistolla Englannissa, kun teimme esittelykierroksen ja mainitsin kurssijohtajille bloggaavani, heidän tokaisseen ’That’s really good’. Otin jo silloin opikseni, että aioin jatkaa blogini ylläpitoa, tulivat ajat kurssitöiden ja deadlinejen osalta kuinka kiireisiksi. Ekan lukukauden jälkeen tosin uupumukseni ja osittainen hiustenlähtöni kieli vahvasti siitä, että jotakin oli pakko vähentää ja se on sanomattakin selvää että puolitin blogipostausteni määrän. Aika ei vain kerta kaikkiaan riittänyt, vaikka kuinka olisin halunnut sen riittävän. Lisää tästä ajasta voit lukea taannoisesta postausksestani tässä

2) Asiat painuvat paremmin mieleesi.

Blogin pitäminen niin työn - kuin opiskeluidenkin ohella on ollut mielestäni pelkästään hyvä asia senkin puoleen, että painat asiat mieleesi vahvemmin niistä kirjoittaessasi, oli kyse sitten jostakin ajankohtaisesta trendistä tai muotiviikkotapahtumasta. Muistat sen hyvin, se painuu ikäänkuin sisäiselle kovalevyllesi. Ilman blogia saattaisit äkkiseltään lukea uutisen muistamatta kumminkaan myöhemmin asian tai tapahtuman yksityiskohtia. Tämä juurikin sama ilmiö pätee silloin jos olet käynyt vaikka jossakin tapahtumassa ja kirjoitat siitä blogiisi jälkeenpäin. Voisi siis sanoa, että bloggailu kasvattaa sinulle eräänlaisen ’norsun muistin’. 


3) Saat todennäköisesti työtarjouksia ja ihmiset muistavat sinut blogistasi.

Palatakseni pintapuolisesti takaisin tuohon ykköspointtiin, niin se että lisäät blogisi osaksi CV:täsi elävöittää sitä omalla hyvällä tavallaan ja ole myös valmis siihen, että työnantajat kyselevät haastattelutilanteessa blogistasi. Jotkut työnantajat, yleensä isot firmat ja nyt puhutaan isoista maailmanlaajuisista, harvoin tosin hyväksyvät bloggaamisesi jatkuvuuden tietoturvallisuus - ja markkinointiin liittyvistä syistä. Jos siis blogisi on sinulle tärkeä, hae ja tee töitä pienissä ja keskisuurissa yrityksissä jossa asiaan suhtaudutaan myönteisesti ja vapaammin. Tämä nimimerkillä kokemusta on :)

4) Odottamattomat yhteistyöt saattavat ilmaantua tiellesi.

Pari kevättä taaksepäin olin tilanteessa, jossa etsin kesäksi Suomeen palatakseni töitä minkä kouluprojekteiltani ehdin, eli aika hitusesti. Tosin siinä kävin niin, että pari päivää ennen silloisen kevätlomani alkua sain odottamattoman meilin melko kattavasta, kesän yli kestävästä yhteistyöprojektista stylistinä. Siinä ei sitten enään paljon kesätöitä tarvinnut hakea, vaan keskittyminen tähän projektiin ja sen tiimoilta suunnittelutöihin alkoi saman tien. Olisiko tämä ikinä tapahtunut, ellen olisi päättänyt perustaa blogia, jossa esittelen ammattiani? Ei olisi. Siinä olisi käynyt niin, että tämä(kin) työ olisi mennyt jollekin muulle.

5) Persoonallisuutesi ja henk.koht. vahvuutesi loistaa aina esiin - anna sen tapahtua.

Blogeja on satoja tuhansia tänä päivänä, ja aika iso kakkupala niistä juurikin ammattilaisblogeja. Ilman persoonallisuutta on ihan turvallista väittää ettet nykyään enään selviä. Moni asia selkenee blogisi kautta, myöskin se, missä sinusta todennäköisesti tulee seuraavassa työssäsi olemaan hyötyä. Jos haet töitä luovalta alalta ja sinulla on huikeita valokuvia blogissasi, saat todennäköisesti työtehtäviä valokuvaamisen ja set designin parissa. Jos sinulla on hyvä sanallinen arkku ja kirjoituksesi kulkee hyvin, saat todennäköisesti haastetta juttujen kirjoittamisessa. Myöskin se, että teet kaiken tämän loppupeleissä vapaa-aikanasi ihan vapaaehtoisesti blogisi kautta, koukuttaa työnantajien mielenkiinnon ja he näkevät sinut todennäköisesti aikaansaavana ja aktiivisena yksilönä. Mikset siis laittaisi pienen siivun päivästäsi johonkin, mikä todennäköisesti tuo sinulle hienoja asioita ammatillisessa tulevaisuudessasi?

Tätä listaa voisi toki jatkaa, mutta ettei siitä tule liian pitkä, lopetan tältä erää tähän. Toivottavasti jotkin teistä sai hyödyllisyyksiä irti tästä artikkelista, ja myös monet ymmärtämään ettei blogeja enään nykypäivänä ihan vain päiväkirjamielessä ylläpidetä. Blogeja ja bloggaajia on monta erilaista ja niin on heidän takanaan olevia tarinoitakin.


Aurinkoista pääsiäisen loppuaikaa ja alkavaa viikkoa kaikille!
//Nina

Kaikki artikkelin kuvituskuvat ovat täältä.

Kommentit